Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Chrome Download Firefox Download EdgeROH: Tchaikovsky The Queen of Spades (opera)

‘Pikovaja Dama’ ofwel ‘Pique Dame’ is te zien in een coproductie met de Nationale Opera in Amsterdam, waar de opera in de zomer van 2016 is vertoond. De eenvoudige en arme officier Herman leidt een rustig leven leidt tot op een dag zijn oog valt op Liza en hij op slag verliefd wordt. Vrijwel tegelijk hoort hij een verhaal over haar tante, de gravin, die het geheim zou bezitten van de drie winnende kaarten. Via Liza hoopt hij toegang tot dat geheim te krijgen. Verliefdheid en obsessie voor het kaartspel vloeien samen. Uiteindelijk voert de ‘Schoppenvrouw’ hem naar de ondergang. Tsjaikovski was zeer tevreden over dit werk en noemde het zijn ‘chef d’oeuvre’. Het kan niet los worden gezien van de componist zelf, die gevangen zat tussen zijn hevige homosexuele verlangens en de sterk afwijzende maatschappelijke opvattingen in het Rusland van zijn tijd. Eros, Thanatos en Apollo – begerige liefde, loerende dood en stralende muziek – zijn de centrale thema’s in het verhaal, die in deze regie op een bijzondere manier met het persoonlijke leven van de componist worden verweven. Muzikale hoogtepunten: Duet ‘Uzh Vecher’ (Liza en Pauline), het herderinnenduet en de grote koorstukken aan het begin van de 2e akte. Lezing: Op donderdag 17 januari 2019 houdt de landelijk bekende operakenner Willem Bruls in Zutphen een avondvullende lezing over het werk van Tsjaikovski, waarin ook op deze opera zal worden ingegaan. Informatie over inhoud en wijze van reserveren, zie www.operaplatform-go.nl/inleidingen

cmjposterroyalopera_131664507533118743_big.jpg

Cast & Crew
Aleksandrs Antonenko Eva-Maria Westbroek John Lundgren

Regie
Stefan Herheim

Lengte
3:45 deze voorstelling bevat een pauze (15 min)

Kijkwijzer


Speeltijden (klik op de tijden om tickets te kopen)

didi 22 januarijan 19:30
zozo 27 januarijan 11:00
  • queen_131663906106842514_big.jpg
2019 Cinelink